Simion liftnicul, Roman cu îngeri şi moldoveni, surprinde evenimentele desfăşurate în anul '97 într-un bloc cu opt etaje şi lift din Bacău. O doamnă are o relaţiei extraconjugală cu un domn sfătos foarte care-i aduce zilnic o sticlă de borviz, pe care doamna, îndrăgostită mai ceva ca o jună, o aruncă în chiuveta de la serviciu. Un domn vrea să-şi răzbune răsunătorul eşec financiar suportat cu stoicism odată cu prăbuşirea Caritasului, printr-o lovitură la 6 din 49. Câţiva locatari se pricopsesc cu tot felul de aparaturi (filtre de cafea, aparate de epilat etc) în urma unei campanii promoţionale a unei firme mărinimoase şi reprezentată în teren de o domnişoară dificil de refuzat, cadouri (plătite) de care nu-i mai scapă nici talciocul. Un domn, Nicostrat, oferă doritoarelor la domiciuliu său lecţii inspirate de kama sutra şi alte yogi. Printre doritoare se numără şi profesoara de limba română a elevului genial Temistocle, elev căruia îi aplică cu mare durere sufletească un 3, pentru că nu-şi face compunerea despre suflet. Nea Ilie îşi repară motocicleta în bucătărie din cauza vremiii nefavorabile, nu ţin minte ca naratorul să-i fii specificat marca, tipul sau alte detalii tehnice, dar cu uşurinţă putem presupune că e ori o mobră ori un hoinar. Etc.
Şi normal Simion, un cizmar în etate, se blochează în lift la etajul opt şi după câtva zile de foame şi rugăciune are tot felul de idei profetice şi mai face şi minuni, prooroceşte chiar şi rezultatul viitoarelor alegeri prezindenţiale, în urma unei analize socio-politice, în urma căreia concluzia inevitabil de tras e că Iisus n-ar avea nicio şansă într-o confruntare electorală cu Iliescu.
FINALUL ROMANULUI:
În zilele următoare, discuţiile despre Simion se vor extinde şi se vor amplifica, fără să adauge nimic datelor iniţiale. Apoi se vor stinge treptat, până când din ele va mai rămâne doar o amintire vagă, un fel de legendă simplificată despre un cizmar din Bacău care a stat două săptămâni în lift, poate a făcut şi niscai minuni acolo, iar după aceea a plecat.Unde?Păi, doar v-am spus că nu ştiu!
Oricum m-a cam enervat sfârşitul, ultimul sfert/capitol, după doleanţele mele de cititor l-aş fi vrut ceva (considerabil) mai scurt, aş fi putut închide cartea liniştit şi mega-mulţumit şi fără toate poliloghiile/pildele lui Simion, în plus nu mi-a picat prea bine nici parabola blocului, că doar chiar aşa bătut în cap nu cred că îs de să fie nevoie să-mi mai traducă odată autoru romanu. Pe de altă parte mi-a captat atenţia tehnica anticipării folosită în nararea evenimentelor. Nu-ţi spune: acum personajul începe să facă asta, deci ca să vezi cu ce fază tare se soldează acţiunea tre să mai citeşti încă 20 de pagini. Îţi spune: domnul x începe să facă asta şi nu-i va reuşi! (bine, nu chiar de fiecare dată) Şi atunci, eu citesc cu plăcere cele 20 de pagini, pentru că deznodământul nu mă mai poate dezamăgi, aşa că dacă savoarea înlănţuirii, suprapunerii, dezvoltării există, şi există în romanul ăsta, mă bucur de ea şi gata.
Roman alegoric al tranziţiei sau doar al tranziţiei oricum ar fi e o satiră drăgăstoasă ori un pamflet care taie ca un cuţit cu lama-nblănită. Altfel continuă atracţia romancierilor veniţi din anii 70-80 pentru realismul magic (cel puţin al multora dintre ăia de i-am citit io - puţini), importat cu tot felul de scurgeri, pierderi, reparaţii, mutaţii şi alte alea intervenite pe parcursul transportului anevoios din ţările prietene ale Americii latine.
Despre Petru Cimpoeşu nu ştiam nimic înainte să-mi cadă ochii peste romanu ăsta în librărie, aşa că dacă aveţi ceva nelămuriri apelaţi cu încredere la nea Google.
PS
Cum să-l uiţi tocmai pe domnul Ion Şeful de Scară, ghinion, da nu-i bai, că dacă se-ntâmplă să deschizi uşa blocului n-ai cum să-l ratezi :D