marți, 7 februarie 2012

Adrian Schiop – Zero grade Kelvin sau în căutarea unei ţări pentru tine


Uite un autor cu care-mi face plăcere să mă reîntâlnesc. După pe bune/pe invers, roman ieşit din experienţa/aventurile studenţiei de pe la cluj, Schiop vine cu un roman al cărui fir epic e plasat într-un loc ceva mai exotic, Noua Zeelandă. Din descrierea autorului, de pe prima aripioară a copertei aflu că omul chiar a hălăduit pe meleagurile alea, lucrând acolo vreo câteva luni bune ca zugrav. Romanul nu e, nu cade, nu alunecă în exotism şi nu te enervează din pricina asta, cum a făcut cu receptorul de mine Vară în Siam, un roman de Claudia Golea, drăguţel de altfel.
Începe surprinzător şi nu o dată. Întâi te intrigă şi-ţi bagă zâmbet motoul din Guţă (un mare filosof român în viaţă, de altfel), din păcate nu ştiu pe unde naiba, sub ce maldăr de hârtii, cărţi, haine sau ce pat mi-e cartea, şi nu pot cita motourile. Apoi primul capitol, prologul, pfuu... tre să spun şi să recunosc răspicat că m-a atras, dar după ce am intrat pe făgaşul normal al poveştii am rămas şi cu o frustrare ne-eradicată de ultimul capitol. De ce spun asta? Romanul e îmbrăcat în două capitole (primul - ultimul), care după mine au o legătură cu povestea romanului doar dacă vezi cartea pe de-a-ntregul aşa: o metaforă a fumatului: începe ca primele experienţe, cu uau-uri, filme, flash-uri, imagini, muzici de pe altă planetă, apoi te obişnuieşti, şmenu nu-i chiar aşa de şmenos, aşa că intri pe filme coerente, te poţi aşeza şi fără grabă sau panică intri în ficţiuni care se succed şi se construiesc de la sine lin, fără încrâncenare, degajate la început, apoi te obişnuieşti şi mai mult, şi mai mult, încet filmele încep să prindă ba câte o scenă pranoizantă, ba una cu multă frustrare la subsol, ba alta care-ncepe să fută sensul oricărei organizări şi toate astea accentuate imperceptibil din mijlocul blănelii, ajung să-ţi livreze non-sensul, şi când non-sensul s-a mutat cu tine în cameră îţi mai rămân doar o serie de teorii prăpăstioase ce nici nu mai eşti sigur că-s ale tale. În concluzie, avem un prim capitol exploziv, cu imagini aşa... ba cu tentă apocaliptică, ba doar exagerate, care pe mine m-au dus cu gândul la Mitos Micleuşan(Kasa Poporului) şi la Andrei Codrescu (Mesi@) şi eram chiar pregătit şi dornic să citesc un roman pe unul din firele astea. Apoi povestea reintră într-o normalitate a naraţiunii de toate zilele şi poate că bine face, apoi finalul e... nu ştiu, eu n-am priceput aproape nimic.
No bun, povestea: un proaspăt absolvent al facultăţii de litere, inclusiv pedagogia, fost profesor de română vreun an, parcă, cu părinţi intelectuali de sat, ia nişte bani împrumut de la rude şi cu o viză de turist porneşte înspre Eldoradoul neezelandez, doar că odată ajuns acolo, Edenul se accesează doar după ce primeşti work permitul, nu-l ia. Are mai multe joburi, în special muncitor în construcţii, zugrav, şi culegător de mere. Vine la capătul lumii să scape de îngustimea minţii colective neaoşe, pentru care, după spusele naratorului, dacă eşti mascul şi n-ai femeie eşti ori retardat ori retardat, şi să-şi găsească un bărbat lângă care/ cu care să se aşeze într-un loc şi să-şi vadă de-ale lui/lor. Doar că pe lângă bagajul ticsit cu frustrări, acolo găseşte o libertate de care ţi-e cam cu jenă să nu te bucuri (un camarad ieşit de sub oblăduirea părinţilor şi a altor instituţii sociale restrictive se bucură de liberatatea de-şi sparge toţi banii la sfârşitul săptămânii luând cluburile în cascadă, iar el, eroul, găseşte iarbă căcălău – bine, acum se poate şi spune, că nu tre să te duci până în NZ pentru astea). Naraţiunea merge mai departe pe o tehnică a portretului în mişcare, până acum, specifică lui Schiop. Cât de la fel ori diferiţi sunt oamenii, cum se integrează/infiltrează în noua societate, cum îşi sau nu-şi găseşte locul... cred că rămâne de aflat la momentul lecturii, care va fi una plăcută, cred.
O recenzie mai documentată şi mai amplă şi mai avizată găsiţi aici: (Adrian Schiop, Zero grade Kelvin/ review de Andrei Terian)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu